Katliam gibi inşaat izni
Ayvalık’ta, bir bölümü “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı” diğer bölümü “Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve kontrollü Kullanım Alanı”nda kalan arazide izinsiz ağaç kesimi yapılıyor.
Özer AKDEMİR
Balıkesir
Balıkesir Ayvalık’ta, Setur Marina karşısında bir bölümü “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı” diğer bölümü “Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve kontrollü Kullanım Alanı”nda kalan arazide başlayan hukuksuz yapılaşma ve izinsiz çam ağacı kesimi ile ilgili suç duyurusunda bulunuldu.
Ayvalık Tabiat Derneği yapılaşmanın durdurulması talebiyle de kaymakamlığa da başvuru yaptı.
Dernek adına Ayvalık Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda Bozlu Holding tarafından doğal sit alanının tahrip edildiği ve izinsiz çam ağacı kesimi yapıldığı belirtildi. Bozlu Holding patronu Şükrü Bozluçay tarafından Ayvalık Sefa Çamlık Mahallesinde başlatılan otel inşaatı arkasındaki 45 çam ağacının izinsiz olarak kesildiğine dikkat çekilen suç duyurusu dilekçesinde, bu kesimlere dair çekilen fotoğraflara da ek olarak yer verildi.
Çamlık Mevkiinin doğal sit alanı olduğuna dair haritanın da eklendiği dilekçede bölgenin 22.04.2021 tarihli bakanlık kararı ile “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildiği dile getirildi.
İnşaat alanında tescilli tarihi yapının bulunduğunun aktarıldığı dilekçede, arazideki çam kesimlerinin Anıtlar ve Orman İdaresinden izinsiz olarak yapıldığı için Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tutanak tutulduğu ifade edildi. Dilekçede; “Bir bölümü “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı” diğer bölümü “Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescilli olan bu parselde ağaç kesimi yapılması mümkün değildir. Ayrıca Orman Yasası gereğince de çam ağaçları korumaya tabidir, kesilemez. Burada Şükrü Bozluçay tarafından açıkça suç işlenmiştir” denildi. Dilekçede sit alanını tahrip ederek izinsiz olarak çam ağaçlarını kesen Şükrü Bozluolçay hakkında soruşturma başlatılarak dava açılmasına karar verilmesi isteniyor.
Aynı içerikte Ayvalık Kaymakamlığı’na dernek tarafından verilen dilekçede de yasa gereği Doğal Sit- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanında üç katlı bina yapımının mümkün olmadığı belirtilerek, “Beyaz kuleli ev olarak kitaplarda ve hafızalarda yer almış bu tescilli yapıyı neredeyse görünmeyecek hale getiren üç katlı betonarme otel yapımına izin verilmiş olması Ayvalık tarihi ve kültürel mirasına vurulmuş bir darbedir. Doğal sit alanında yapılan izinsiz çam ağacı kesimi için cezai yaptırımların uygulanması ve üç katlı bina yapımının durdurulması ve fazla katın yıktırılması konusunda gereğinin yapılması” kaymakamlıktan talep edildi.
Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklamada da 19. yüzyılda Batı Anadolu’da çok önemli bir kıyı kenti olan Ayvalık’ta deniz ticaretinin yapıldığı ticaret limanlarından 2024 yılında, denizin ve adaların bir yana, yelkenli teknelerin direklerinin bile görülemediği marina/AVM’ler dönemine gelindiği ifade edildi.